HTML

Fejből röppent mesék

Saját mesék kitalálása, meseírás, meseolvasás gyerekeknek és szüleiknek. Mesekönyvet írtam (még nem jelent meg) a 2,5 éves kortól 6-7 éves korú kisgyermekek számára. Fejből kitalált, sajátos témájú, rövid történetek népmesei elemekkel.

Friss topikok

  • Kalor: hetfon megy el az adobevallasom, meg ha nem is sok az egy szazaleka, de megy az altalad megadott s... (2010.02.11. 18:45) Végre elkezdődött!
  • andi.nagy: Szia! Örülök, hogy megtaláltalak! Sok sikert a könyvhöz, én biztos fogok vásárolni belőle, a gyerk... (2009.11.29. 16:37) És akkor a rajzok!
  • Kalor: szia, hat ez szuper hir! akkor rajzolj csak szorgosan... sajnalom, hgoy a mai talink elmaradt, de ... (2009.09.24. 19:46) Lassan, de haladok!
  • Kalor: hello, hazajottunk! de jo, latom, van fejlemeny! szuper!!! csak kitartas! (2009.09.17. 08:07) A nagy érdeklődésre való tekintettel...
  • Kalor: latom, lassan belejossz :))) mi most elmegyunk ket hetre nyaralni, ezert nem nagyon lesz bekapcsol... (2009.08.29. 20:38) Mindenki véleménye számít!

Linkblog

Végre elkezdődött!

2010.02.03. 12:55 Gergely Trisza

Sziasztok!

És valóban, már februárt írunk...

Persze nem lustaságból nem írtam, épp ellenkezőleg, hanem, mert sok volt a dolgom szerencsére!

Nagyon köszönöm, hogy az 1%-otokkal ti is hozzájárultok a mesekönyv megjelenéséhez, igazi Barátok vagytok nekem!

Röviden tehát, az Alapítvány segítségével végre elkezdődött a párbeszéd a nyomdával és kiadóval. Most már biztos, hogy kétkötetes lesz a mesekönyvem, az elsőben és a másodikban is 7 mese szerepel majd, ez a népmesei bűvös szám és a 14-es is :-))), de egyelőre az elsőt szerkesztjük és ha lesz rá igény, jöhet a folytatás. Színesre tervezzük, a borítót mindenképpen és belülre is a rajzokat, noha ezáltal sokkal drágább, mintha fekete-fehér lenne az egész. Azt még nem döntöttem el, hogy a gyerekek rajzaival vagy az én illusztrációimmal legyen, de majd megkérdezlek titeket is levélben egy-egy rajz mellékelésével, mit szóltok ti ill. a gyerkőcök, melyik a tetszetősebb, megfelel-e egyáltalán nekik a gyerekrajz.

Azért azt gondolom, hogy a többi nő, legyen anyuka vagy független, esetleg rokon vagy barátnő, aki vásárol a barátnőjének vagy a családban lévő kisgyermeknek belőle, nem díjazza a gyerekrajzos könyvet, bár ki tudja? Annyira mások vagyunk és más az ízlésünk, sosem tudni, ki melyiket tartja érdekesebbnek.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy nem magunknak, hanem a gyerekeknek vásároljuk a könyvet, ők fogják lapozgatni, tehát nekik kell megfelelni!

Tehát igyekszem...

Most az ígért újabb mese, AMELY EGYÉBKÉNT A MÁSODIK RÉSZBŐL VALÓ és illusztráció hozzá! (Akárhogy igyekeztem nem tudom elforgatni.)

És jöhetnek végre már a vélemények ide is, hogy mások is lássák, nem magamban és magammal levelezgetek!!! Köszönöm.

 

 BÚBÁNATKA KIRÁLYLÁNY

 Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, de még az Üveghegyen is túl volt egy csodás palota, abban éldegélt egy király a feleségével. Volt azoknak ugyan egy lányuk, de nem telt benne örömük, mert amióta csak megszületett, csak sírt és sírt. Úgy is hívták, Búbánatka.

Már a palota körül egy hatalmas tó keletkezett a könnyeiből, annyit szomorkodott és sírdogált. Senki sem tudta megvigasztalni. Pedig jöttek sorra a különféle tudós professzorok, kuruzslók és varázslók, boszorkák, de senki sem tudott rajta segíteni.

Még az udvari bolondot is elbocsátották, mert nem tudta jókedvre deríteni.

A király nagy sokára engedett felesége akaratának, mivel lányuk amúgy is eladósorba került, hát kihirdette, hogy annak adja fél országát és a lányát, aki őt jókedvre deríti.

Jöttek ám a kérők, minden rendű és rangú emberek. Hercegek, grófok, bárók, bírók és deákok. De még a messzi országok uralkodóinak fiai is. Egyikük sem járt szerencsével, mind kudarcot vallott. Emlékeztek a juhászbojtárra és az aranyszőrű báránykára? Hát még ők is eljöttek, de nem tudták megnevettetni ezt a királylányt. Az udvari bolond, Bolondos Palkó is visszatért, hátha most sikerül felvidítania a királykisasszonykát, ha sok cigánykereket vet előtte, de ő is csak úgy járt, ahogy a többiek, mehetett oda vissza, ahonnét jött.

Volt abban az uradalomban, mert hát elég nagy volt az, megfért benne gazdag is és szegény is. Szóval, volt abban a királyságban egy szegény asszony és volt annak három fia. A legidősebbet Lackónak, a középsőt Palkónak, a legkisebbet pedig Jankónak hívták.

Azt mondja a legidősebbik:

- Lelkem Édesanyám, adjon nekem tarisznyát tele pogácsával, megyek a királyi udvarba szerencsét próbálni! Csak tudok olyat mondani a királylánynak, amitől rögvest felvidul.

Az anyja tarisznyát kötött a vállára és útnak eresztette. Ment a legény, ment, egyszeriben elébe ugrik egy kis nyulacska. 

 

- Tudom ám én, mi járatban vagy, Lackó, talán segíthetek neked. – mondja neki a nyulacska.
 - Eridj az utamból, te gyáva nyúl, ugyan hogy segíthetnél éppen te nekem? Megvan nekem a magamhoz való eszem, nem kell senki tanácsa.- felelte Lackó és továbbment.
Ahogy beér az udvarba, mindjárt be is eresztik a király elé.
Mondja Lackó:
- Felséges királykisasszony, a minap a pitvarban látom ám, hogy a kutya hajtja az egeret, míg a macska a kutyaólban
szundikál, hahaha, ilyet már ki látott? Hát nem fordítva kell, legyen? Hahaha.
De a teremben senki sem nevetett, és amikor a királykisasszony még keservesebben kezdett zokogni, a király kiparancsolja Lackót:
- Fel is út le is út, menj, ahonnan jöttél, látod, nem nevet a lányom!
Ment Lackó lógó orral, édesanyja szeme elé alig mert kerülni, de hát csak hazavitte a korgó gyomra.
Másnap Palkó próbált szerencsét, ő is találkozott a nyulacskával, de ő is elkergette, mondván, olyan gyáva a nyúl, hogy
fél a saját árnyékától is, hogy segíthetne éppen ő.
-Na, jó, menjél csak, te, legény, te sem jársz nagyobb szerencsével, mint a bátyád!- felelte a nyulacska.
Palkó is a király elé lépett és rákezdte:
- Felséges királykisasszony, a minap a pitvarban látom ám, hogy a kakas ül a tojásokon és a tyúk pedig a
szemétdombon kapirgál, hát ki látott, már ilyet? Hahahaha, hát nem fordítva kell legyen? A tyúk kotlik a tojásokon a
kakasnak pedig a szemétdombon a helye. Hahaha.
De megint csak nem nevet senki sem, a királykisasszony pedig még csak most kezdett el igazán zokogni. A király kiparancsolja Palkót is:
- Fel is út, le is út, menj, ahonnan jöttél, látod, nem nevet a lányom!
Palkó is hazatért, nagy szégyenében a szénaboglyában aludt, nem mert az anyja szeme elé kerülni.

 Jankónak sem volt maradása, hátha ő nagyobb szerencsével jár. Anyja neki is kötött a nyakába tarisznyát és elbúcsúzott tőle. Ment, mendegélt Jankó az úton, mikor hirtelen elébe toppant a nyulacska.

- Megállj, Jankó, én talán segíthetek neked, tudom, mi járatban vagy.

Felelt Jankó:

- No, ha tudod, hát segíts nekem, mert bizony szegény fejem azt sem tudja, mitévő legyek, hogyan tudnám éppen én megnevettetni a királykisasszonyt.

A nyulacska ekkor elbújt egy üregben, majd előjött vagy száz kis nyulacska, mindeniknek egy-egy hangszer a kezében. Az egyik hegedült, a másik  zongorázott, a harmadik furulyázott, a negyedik szájharmonikázott, az ötödik nagybőgőzött, a hatodik lanton játszott, a hetedik fuvolázott, a nyolcadik csembalózott, a kilencedik trombitált,

a tízedik dobolt, a tizenegyedik csörgődobolt, a tizenkettedik kasztanyettázott, a tizenharmadik orgonán, a tizennegyedik hárfán játszott.

És így tovább, mindegyik egy-egy csodálatos hangszert szólaltatott meg. És rákezdték nagy vígan:

-Csindaratta, bumm, bumm, csindaratta, bumm, bumm, bumm. Csindaratta bumm, bumm,

csindaratta  bumm, bumm. bumm.

Szólt a zene, így mendegéltek a királyi udvar felé. Már messziről kiálltak az emberek az útra, hogy lássák, miféle zenekar közeleg. A királykisasszony is kinézett a palota ablakából, hát amit látott, az bizony rögvest megnevettette, mert ki látott már ilyet, hogy száz kicsi nyúl, mint egy száztagú cigányzenekar, mindenféle hangszeren tudjon játszani? A király amint ezt meglátta, nyomban magához hívatta Jankót.

- No, édes fiam, nem tudom, mint és hogyan mívelted mindezt, de a lányomat nevetésre bírtad, hát tiéd  nemcsak a fél országom, hanem az egész, mert már úgyis elég öreg vagyok. Mellé adom  a lányom, legyetek boldogok!

Csaptak nagy lakodalmat, még a szegény asszony is járta a lakodalmas táncot a fiával, ha el nem fáradt, még most is járja. Ha nem hiszitek, járjatok utána! Itt a vége, fuss el véle!

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fejbolroppentmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr301725221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalor 2010.02.11. 18:45:07

hetfon megy el az adobevallasom, meg ha nem is sok az egy szazaleka, de megy az altalad megadott szamlaszamra :))
es majd szeretnenk a konyvbol is venni, ugyhogy tegyel nekunk felre egyet, jo???
süti beállítások módosítása